lauantai 20. syyskuuta 2014

Englantilaisia erikoisuuksia

Kaikki tietää kokolattiamatoista ja erillisistä kuuma- ja kylmävesihanoista, mutta mitä muita pieniä erikoisuuksia olen löytänyt Englannista?

1.       Are you okay? Siinä kysymys jota kuulen usein. Jos näytän vähänkään eksyneeltä tai hämmentyneeltä, tai jos olen liian hiljainen, aina joku tulee kysymään että ”Are you alright?”. Eikä kyseessä ole mikään suomalainen jurouteni jota britit hämmästelisivät. Are you okay ei niinkään aina ilmaise huolta, se voi ihan hyvin olla tervehdys. Aamulla kun saavun kouluun ja tapaan käytävällä tuttuja, ensimmäinen kysymys on yleensä joko ”How are you?” tai ”Are you alright?”. Jos joku Suomessa kysyisi että ”Ootsä okei?”, ajattelisin heti näyttäväni pahoinvoivalta tai surulliselta.
päällä
 2.   Valokatkaisimet Moni on varmaan kuullut Englannin väärään suuntaan aukeavista ovista, mutta kuinka moni tiesi että myös valokatkasimet on kytketty toisin päin?

pois
 3.       Threading Myönnetään, tämä ei ole uniikkia Englannille ja voi hyvin olla että tätä tehdään Suomessakin. Mutta oli ensimmäinen kerta minulle! Threading (kertokaa jos joku tietää tälle suomenkielisen nimityksen) on karvanpoistomenetelmä, jossa pätkä lankaa kierretään kierteelle ja karvat irrotetaan sitä kierrettä vetämällä. Menin Binnin mukaan kun Binn halusi omat kulmakarvansa muotoiltua, ja päätin sitten kokeilla itsekin. Oli muuten kivuliasta! Pinsettien käyttäminen ei ole tähän verrattuna mitään, mutta tuloskin oli siistimpi. Kulmakarvojen muotoileminen maksoi vain jotain 2-3 puntaa (n. 4 €), mikä kertoo jotain täkäläisestä hintatasosta.

4.       Kierrätys: missä biojäte? Julkisilla paikoilla on enemmän kierrätysmahdollisuuksia kuin Suomessa. Lähes jokaisen kodinkin pihassa on erilleen pöntöt ”Garden Waste” ”Recyclable Waste” ja ”Non-Recyclable Waste”, mutta jostain syystä en näe biojätepönttöjä juuri missään! Jos jossain on biojäte, se on pikkuinen tötsä muiden jäteastioiden vieressä. Tuntuu pahalta laittaa esim. ruoantähteitä ja vihannesten kuoria tavalliseen roskikseen!

5.       Supermarkettien sota Oij tätä on huvittavaa seurata. Kaikki isoimmat marketit (Sainsbury’s, Tesco, ASDA ja Morrisons) taistelevat keskenään asiakkaista mainosten ja hintojen avulla. Ainakin Morrisons ja ASDA mainostavat itseään valitsemalla jonkun tietyn tuotteen valikoimistaan ja vertailemalla sen hintaa muiden supermarkettiketjujen vastaavan tuotteen hintaan. ASDA:n mainokset päättyvät aina ”You’re better off with ASDA!”

6.       Darling/sweetheart/luv Jos joku tuntematon kutsuisi Suomessa muruksi, kullannupuksi tai rakkaaksi, juoksisin pois ja kovaa. Täällä taas on täysin normaalia että kaupankassa kysyy vaikka ”Do you want a plastic bag for that, luv?” tai ”Are you alright, darling?”. Se on tosi suloista ja sopii tänne, mutta toivottavasti ei rantaudu Suomeen.

Taidemuseo Birminghamissa
7.    Joulu tulee Kyllä. Syyskuun alusta asti olen nähnyt erinäisiä joulujuttuja! Pikku-jouluja varten mainostetaan juhlatiloja, ruokakaupoissa myydään suklaa-poroja ja erilaisia joulukakkuja. Pliiiiiiisssss, not yet!!











Tänään olen autellut Binniä ja Tousifia (Tousif on Binnin ystävän poika joka käy täällä aika usein) maalailemalla ovenpieliä ynnä muuta sellaista. Huomenna saatetaan tehdä päiväretki Manchesteriin, jonka lähistöllä joku Binnin täti asuu. ’Till the next time, sweethearts! XX

uudet ja vanhat rakennukset on vieri vieressä ympäri Birminghamia
P.S. Skotlanti on tietenkin ollut uutisissa täällä aika paljon ja sitä puidaan näin jälkikäteen päivittäin. Luulen, että Skotlannin päätös pysyä osana Brittejä oli hyvä, vaikka olisihan sitä ollut mielenkiintoista seurata, miten Skotlanti olisi itsenäisenä pärjännyt. Mitä mieltä te olette?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti