tiistai 23. joulukuuta 2014

Englantilaisia erikoisuuksia osa 2: joulutavat

1. Christmas jumpers!

Osa teistä saattaa olla tietoisia tästä erikoisuudesta, nimittäin jouluaiheisten villapaitojen pukemisesta. Niitä näkee vähän kaikilla, ja ne yleisesti tuntuvat nostattavan kaikki joulutuulelle. Sääntö tuntuu olevan, että mitä naurettavampi, sen parempi, sillä erityisen kauniita paidat eivät ole. Kaikenlaiset jouluiset kuviot ja hahmot vilisevät näissä neuleissa, ja usein niissä on vielä joku kohokuvio, kuten punainen pallero poron nenänä tai jotain. Omassa joulupaidassani on poro, jonka kaulassa on kulkunen! Ajattelin, että jos nyt kerran tällaisen paidan ostaa, niin sen pitää olla kunnollinen!

2. Pingviinit ja jääkarhut
Joulukuvastoon kuuluvat täällä porot, tontut, lumiukot ja sitten vielä jääkarjut ja pingviinit. Pingviinejä etenkin on joka paikassa! Ne christmas jumperitkin on täynnä niitä! Jääkarhut vielä melkeen ymmärrän, north pole ja niin edelleen, mutta pingviinit yllättivät. Ei meillä Suomessa vaan pingviinit jouluun kuulu…


3. ”Oi muovipuu, oi muovipuu…”
Suomessa jos haluaa kuusen, se ostetaan pari päivää ennen joulua lähimmältä torilta. Ehkä jotkut käy sahaamassa oman kuusen, mutta kaupungeissa kuusia myydään aukioilla. Täällä en ole nähnyt yhtäkään kuusikauppiasta! Tajusin sen vasta ja aloin ihmetellä, mistä ne jotka haluavat oikean kuusen sen oikein hankkivat. Arvoitus ei ole selvinnyt, mutta selkeästi useampi kuin Suomessa suosii muovikuusia. Itse en tiedä täältä kai ketään, jolla olisi oikea kuusi. Muovikuuset sen sijaan ovat alkaneet koristaa asuntoja marraskuun lopusta ja joulukuun alusta lähtien.

4. Jouluvalot!
Moni on koristellut talojaan välkkyvin jouluvaloin, jotkut oikein runsaammalla kädellä. Näin myös yhden oikean kokoisen nukkejoulupukin tervehtimässä ikkunan takaa eräässä asunnossa. Binnin mukaan kuitenkin laman seurauksena harvempi on tänä vuonna panostanut jouluvalaistukseen, eikä siis läheskään kaikilla ole välkkyvaloja pihassa ja ikkunoissa. Helsingissä asun kerrostaloalueella, enkä siis tiedä kuinka paljon ihmiset talojaan koristelevat, mutta ei se kovin suomalaiselta jutulta vaikuta.

5. Ei ole pakastepiparitaikinaa!
Suomessa pakastealtaasta löytää valmiin piparitaikinan, josta voi sulatettuaan sitten syödä puolet ja leipoa loput (valehtelet jos väität ettet tee niin). En ole nähnyt pakastetaikinaa täällä! Ihan itse pitää leipoa jos haluaa omatekoiset piparit.

6. …kukaan ei leivo itse
mincepies!
Nyt voipi olla yleistys kun en niin montaa perhettä täältä tunne, mutta harva tuntuu leipovan täällä jouluherkkuja! Suomessa taasen tuntuu että kaikki leipoo vähintään siitä pakastetaikinasta ne piparit ja joulutortut. Ainakin omassa perheessäni olen tottunut siihen, että leipominen kuuluu jouluun, ja silloin tehdään myös ainakin mauste- ja hedelmäkakut! Täällä yleinen jouluherkku on mince pies, joita myydään joka puolella, ja epäilen että kovin moni tekee niitä itse. Sekaannuin muuten aluksi, sillä näitten torttujen täytteen nimi on ”mincemeat”, ja luulin niitten siis olevan lihapiirakoita. Hämmennyin, kun TV-mainoksessa sitten siroteltiin tomusokeria niitten päälle. Ajattelin, että aika omituinen makumieltymys näillä briteillä! Mincemeat sisältää kuitenkin nimestään huolimatta vain kuivattuja hedelmiä, joulumausteita ja niin edelleen. Ne on aika hyviä, voisi leipoa ensi jouluna!

7. Ala-arvoiset jouluelokuvat, joita näytetään joka kanavalla koko ajan


No siinä se oikeastaan, surkeat jouluohjelmat ja –elokuvat pursuavat joka tuutista. Vielä enemmän kuin Suomessa, sillä tämä on alkanut siis marraskuun lopulla (ei uskoisi että niitä leffoja vielä riittäisi, mutta kyllä riittää) eikä niitä pääse pakoon! Pohdinkin että kumpia on enemmän, pienen budjetin surkeita joululeffoja vai vastaavia romanttisia komedioita. Ehkä romkomit voittaa, sillä osa joululeffoistakin sisältää romanttisen juonen!



Näitä eroja Suomen ja Brittien joulutavoissa löytyisi varmasti säkkikaupalla lisää, mutta nämä muutamat olen täällä huomannut. Kuvat ovat muuten Birminghamin German Marketilta, siis keskustan isoilta joulumyyjäisiltä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti